55 Belgische steden en gemeenten hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar de drie regionale milieuministers, Zuhal Demir (N-VA), Céline Tellier (Ecolo) en Alain Maron (Ecolo). Daarin vragen ze een goed werkend statiegeldsysteem. De steden en gemeenten zijn namelijk bang voor de last die een digitaal statiegeld voor hen zou betekenen. Een last die ze weigeren te dragen, aldus het persbericht.
De drie gewesten in België hebben aangegeven dat ze tegen 2025 statiegeld willen invoeren. Terwijl Wallonië en Brussel voorstander zijn van een traditioneel statiegeldsysteem met inname bij verkooppunten, test de Vlaamse regering dit jaar een alternatief systeem met een app. De eerste tests van dit digitaal systeem leiden tot ernstige twijfels bij het publiek, volgens de ondertekenaars van de brief. De 55 steden en gemeenten herinneren de ministers eraan dat het digitale systeem niet toegankelijk is voor alle burgers. Zo zijn er evengoed burgers zonder internet, smartphone of bankrekening. Ook kinderen, toeristen en mensen met een beperking kunnen niet zo gemakkelijk met dit systeem meedoen. Dit is onaanvaardbaar voor de burgemeesters.
Last doorschuiven naar lokale overheden
Het digitale systeem legt een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de lokale overheden. Zij moeten duizenden extra openbare vuilnisbakken plaatsen waarvan ze de inzameling moeten organiseren. De steden en gemeenten zullen ook ingezet worden voor de distributie en het beheer van ‘thuisscanners’ voor de burgers die niet handig zijn met smartphones en apps. “Het zijn echter de producenten en supermarkten die verantwoordelijk zouden moeten zijn voor de inzameling van van verpakkingen die ze produceren en verkopen. Dit is het principe de vervuiler betaalt. Met digitaal statiegeld schuiven supermarkten de last door naar lokale overheden. Wij pleiten voor een klassiek en makkelijk systeem waarbij iedereen zijn lege verpakkingen terugbrengt naar de winkel om hun statiegeld te innen”, besluiten de ondertekenaars.
lees ook
Slim statiegeld: testen en pilootprojecten in de startblokken
De steden en gemeenten blijven positief en staan achter de invoering van statiegeld in 2025. Dat doen ze al jaren als leden van de Statiegeldalliantie. Maar ze willen ook verzekeren dat iedereen hieraan kan meedoen en dat het effectief werkt tegen zwerfvuil. Deze gemeenten ondertekenden de brief aan de ministers: Affligem, Anderlecht, Asse, Awans, Baelen, Bastogne, Bekkevoort, Bouillon, Bredene, Büllingen, Bütgenbach, Ciney, Court-Saint-Etienne, Couvin, Diksmuide, Écaussinnes, Essen, Frasnes-Les-Anvaing, Geraardsbergen, Gouvy, Grâce-Hollogne, Haacht, Halen, Hamont-Achel, Hannut, Hechtel-Eksel, Ingelmunster, Jette, Kinrooi, Lebbeke, Lendelede, Leuze-en-Hainaut, Liedekerke, Lierde, Lo-Reninge, Lochristi, Merchtem, Mettet, Mont-Saint-Guibert, Mouscron, Olne, Oostkamp, Oostrozebeke, Retie, Roeselare, Ruiselede, Sprimont, Ternat, Tielt-Winge, Trois-Ponts, Walhain, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zelzate, Zoutleeuw