Salesforce_AI_ESG_sustainability

AI-innovaties van Salesforce helpen bij ESG-rapportering

Softwarebedrijf Salesforce heeft tijdens het Dreamforce 2023-event nieuwe functies voorgesteld voor Net Zero Cloud. De AI-gestuurde vernieuwingen helpen bedrijven bij het eenvoudiger maken van hun ESG (milieu, sociaal, bestuur)-rapportering in een snel veranderend regelgevend landschap.

Vanaf 2024 moeten ongeveer 50.000 bedrijven, waarover tal van grote multinationals, voldoen aan de zogenaamde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dat regelgevend kader vereist ook inzicht in klimaatgerelateerde financiële risico’s en de maatschappelijke impact. Salesforce heeft twee nieuwe functies voor Net Zero Cloud voorgesteld: CSRD Report Builder en Materiality Assessment. De eerste automatiseert MVO-rapportering terwijl de tweede functie organisaties helpt te bepalen wat belangrijk is voor het bedrijf en de maatschappelijke impact.

Einstein aan boord

“Betekenisvolle bedrijfstransparantie komt ons allemaal ten goede, maar toch kunnen bedrijven verdwaald geraken in het complexe landschap van regelgevingskaders”, zegt Ari Alexander, VP en GM van Net Zero Cloud bij Salesforce. “Uitgerust met Einstein (AI-capaciteiten vanaf 2024, red) zal Net Zero Cloud het rapporteringsproces van ESG-gegevens vereenvoudigen en een waardevolle oplossing bieden die elk bedrijf kan gebruiken om ‘net zero’ te bereiken.”

Wat doet Einstein precies? De toepassing maakt van AI gebruik om betrouwbare, automatisch gegenereerde antwoorden voor te stellen voor ESG-rapporten. Die zijn gebaseerd op specifieke rapporteringscriteria. De CSRD Report Builder automatiseert de rapportering voor bepaalde vereisten. Daarnaast steld de Materiality Assessment managers in staat om onderwerpen te identificeren die het meest relevant zijn voor hun bedrijf. Via een aanpasbare vragenlijst kunnen ze onder andere eenvoudig kritische input verzamelen, en resultaten visualiseren.

Rossignol

Het Franse sportmerk Rossignol, bekend van de skilatten en snowboards, maakt gebruik van Net Zero Cloud om de CO2-voetafdruk bij te houden. Het bedrijf sloot zich aan bij het 1t.org-initiatief om tegen 2030 één biljoen bomen te behouden, herstellen en laten groeien. Rossignol zal het initatief ondersteunen met 100.000 bomen. “We zijn trots op de implementatie van Net Zero Cloud om onze ecologische voetafdruk bij te houden”, zegt Vincent Wauters, voorzitter van Rossignol Group.

lees ook

CSRD: Europese richtlijn verplicht meer gedetailleerde duurzaamheidsrapportage voor meer ondernemingen

Einstein voor Net Zero Cloud zal naar verwachting in het voorjaar van 2024 beschikbaar zijn. De twee nieuwe functies CSRD Report Builder en Materiality Assessment zullen wellicht vanaf volgende maand wereldwijd beschikbaar zijn.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.