Cebeo_distributiecentrum

Cebeo opent nieuw en duurzaam distributiecentrum

Elektrodistributeur Cebeo heeft een nieuw nationaal distributiecentrum geopend in Doornik. Het is meteen de grootste investering van het bedrijf (85 miljoen euro) in België in een hoogtechnologisch en duurzaam gebouw.

Cebeo is de marktleider in de distributie van elektrotechnisch materiaal en oplossingen voor bouwprofessionals die actief zijn in de residentiële, tertiaire en industriële markt. De voorraad omvat meer dan 50.000 referenties, van kabels en netwerken, over elektrisch materieel en HVAC, tot zonnepanelen en laadpalen. “Aan dit project ging jaren voorbereiding aan vooraf, maar het resultaat is impressionant. Zowel in efficiëntie als duurzaamheid spreekt het nieuwe distributiecentrum tot de verbeelding. Zowel voor onze klanten als medewerkers levert dat grote voordelen op”, stelt Régis André, CEO van Cebeo.

Ecologische voetafdruk

Het bedrijf werd in 1922 opgericht in Kortrijk en heeft vandaag zijn hoofdzetel in Waregem als onderdeel van de Franse Sonepar Group. “De wereld van elektrotechnische distributie is in volle evolutie. We zorgen nu voor een volledige integratie van onze efficiënte logistiek en ons netwerk van filialen met onze digitale tools, zodat onze klanten nog efficiënter kunnen werken op hun werven. Tegelijk reduceren we onze CO2-uitstoot door enerzijds onze eigen ecologische voetafdruk te beperken en anderzijds doordat we installateurs en hun eindklanten energiezuinige en technologische oplossingen aanbieden om hun CO2-uitstoot te beperken.”

Danny Gotink en Régis André van Cebeo

Het huidige distributiecentrum in Moeskroen botste stilaan op zijn grenzen. “Ons magazijn begon te klein te worden”, weet Danny Gotink, VP Supply Chain van Cebeo. “Tegelijk wilden we onze logistieke operaties meer stroomlijnen en automatiseren. Daartoe hadden we nood aan een nieuw, groter en moderner distributiecentrum, dat we vanaf een wit blad konden uittekenen.” Het nieuwe gebouw van 55.000 vierkante meter in Doornik zal werkgelegenheid geven aan 250 medewerkers.

Duurzaamheid troef

Bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum ging bijzondere aandacht naar duurzaamheid. De ontwerpers mikken op een BREEAM-excellent certificatie. “Het niveau ‘excellent’ is het op één na hoogste niveau en een zeer hoge standaard voor logistieke gebouwen”, legt Danny Gotink uit. “Het is onze ambitie om te streven naar energieneutraliteit. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd via een systeem van geothermie en warmtepompen. Op het dak komt binnenkort een installatie met 7.000 zonnepanelen voor de energievoorziening. Rond het gebouw komen groenzones met meer dan 500 bomen en met specifieke ingrepen die de biodiversiteit stimuleren. Cebeo voorziet ook heel wat laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Dat is nodig omdat we onze vloot van wagens en trucks in de nabije toekomst nog verder willen vergroenen.”

lees ook

Bedrijven moeten vanaf 2027 betalen voor CO2-uitstoot van auto’s en verwarming van gebouwen

Bij de ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum besliste Cebeo ook om zijn klanten en filialen enkel nog met herbruikbare bakken uit gerecycleerd plastic te beleveren. “Uiteraard zou het makkelijker zijn om met kartonnen dozen te blijven werken. Maar met de herbruikbare bakken sparen we jaarlijks een miljoen kartonnen verpakkingen uit. Alles samen bewijst dit nieuwe distributiecentrum in Blandain dat groei en duurzaamheid in onze sector wel degelijk hand in hand kunnen gaan”, besluit CEO Régis André.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.