Ruim een vijfde (22 procent) van de Vlaamse huishoudens maakt gebruik van zonnepanelen. Daarmee zit België in de kopgroep van Europese landen die investeren in duurzame energiebronnen. Alleen, net als veel andere Europese landen heeft België zijn beleid voornamelijk gericht op één ‘favoriete’ groene technologie: zonnepanelen dus.
“Op vlak van warmtepompen, batterijen en elektrische wagens is er nog veel werk aan de winkel”, weet Otovo, het pan-Europees netwerk van lokale, kwalitatieve energie-installateurs. België staat voor de uitdaging om zijn groene energie-inspanningen te diversifiëren en te streven naar een breder scala aan duurzame oplossingen om zijn koppositie in Europa te behouden en te versterken. Zonnepanelen zijn dus ruim vertegenwoordigd. In Vlaanderen maakt 22 procent van de huishoudens gebruik van zonnepanelen. In Wallonië ligt het aantal op 16 procent.
Minder dan één procent heeft een thuisbatterij
België heeft zijn beleid de afgelopen 20 jaar in het bijzonder gericht op die ene favoriete technologie, zonnepanelen, en is andere groene oplossingen uit het oog verloren, meent Otovo. Een gevolg daarvan is dat slechts één procent van de Vlaamse huishoudens heeft een warmtepomp en nog minder gezinnen beschikken over een thuisbatterij. Deze eenzijdige focus op zonnepanelen is vergelijkbaar met trends in andere Europese landen. Al lag de focus daar op andere technologieën. In Zweden en Noorwegen, bijvoorbeeld, heeft respectievelijk 50 en 70 procent van de huishoudens warmtepompen, terwijl het gebruik van zonnepanelen beperkt blijft tot slechts drie procent van de Zweedse en één procent van de Noorse huishoudens.
“België heeft jarenlang ingezet op een ‘pet technology’ – een favoriete technologie -, namelijk zonnepanelen”, zegt Cédric Sever, Country Manager van Otovo voor de Belgische markt. “De overheid heeft actief maatregelen genomen, zoals groenestroomcertificaten, subsidies en verlaagde BTW-tarieven, om consumenten aan te moedigen zonnepanelen te installeren. Tegelijkertijd zijn andere groene technologieën, zoals warmtepompen, batterijopslag en elektrische voertuigen, daardoor lang onder de radar gebleven.”
Potentieel
Het gebrek aan diversiteit in groene technologieën vormt een probleem voor het potentieel van de technologieën. Groene technologieën zijn het meest kosteneffectief wanneer ze samen worden ingezet. Het gebruik van thuisbatterijen kan bijvoorbeeld helpen om zonne-energie op te slaan en de pieken in energieproductie af te vlakken. De combinatie van warmtepompen en zonnepanelen biedt de mogelijkheid om volledig af te stappen van aardgas voor verwarming. Met 2024 in zicht, wordt het cruciaal dat groene technologieën in België samenkomen voor consumenten.
lees ook
Aantal jobs in hernieuwbare energie voorbije decennium verdubbeld
Prijsdalingen en subsidies voor elektrische voertuigen (EV’s) zullen naar verwachting de komende jaren aantrekkelijke investeringskansen bieden voor huishoudens in Europa. “De dringendheid van aanpassingen in groene technologieën neemt toe naarmate 2024 nadert”, weet Cédric Sever. “Door de verwachte daling van de kostprijzen voor groene technologieën in het komende jaar, zal dit hét moment zijn om te investeren. Een plus een is drie bij duurzaamheidsoplossingen, dus wie investeert in verschillende groene technologieën zal daar zeker de vruchten van plukken.”