CloudCarbonCalculator_IBM_2023

IBM Cloud Carbon Calculator brengt bedrijfsuitstoot in kaart

IBM lanceert een nieuwe tool waarmee bedrijven de uitstoot van broeikasgassen door clouddiensten kunnen volgen en hun duurzaamheidsprestaties kunnen verbeteren. De Cloud Carbon Calculator, een op AI gebaseerd dashboard, geeft inzage de emissiegegevens van verschillende (IBM) Cloud workloads, zoals AI, high performance computing (HPC) en financiële diensten.

Volgens een recent onderzoek van IBM wijst 42 procent van de ondervraagde CEO’s milieuduurzaamheid aan als hun grootste uitdaging voor de komende drie jaar. Tegelijkertijd meldt het onderzoek dat diezelfde CEO’s onder druk staan om generatieve AI te implementeren en tegelijkertijd het beheer van data moeten afwegen om die AI succesvol te maken. De toename in dataverwerking die nodig is voor AI workloads brengt nieuwe uitdagingen met zich mee voor organisaties die hun broeikasgasemissies willen verlagen.

Balans vinden

Meer dan 43 procent van de ondervraagde CEO’s maakt al gebruik van generatieve AI om strategische beslissingen te onderbouwen, dus organisaties moeten zich voorbereiden op het vinden van een balans tussen het uitvoeren van high-performance workloads en duurzaamheid. De IBM Cloud Carbon Calculator helpt bedrijven om snel patronen, afwijkingen en uitschieters in data op te sporen die mogelijk geassocieerd worden met een hogere uitstoot van broeikasgassen. De toepassing is vergelijkbaar met de Net Zero Marketplace van Salesforce. Gebaseerd op technologie van IBM Research en door een samenwerking met Intel, maakt de tool gebruik van machine learning en geavanceerde algoritmes om organisaties te helpen bij het ontdekken van emissie-hotspots.

“Bij iedere AI-transformatie moeten bedrijven nadenken over hoe ze de grote groei van data in cloud- en on-premise omgevingen kunnen beheren,” zegt Alan Peacock, General Manager, IBM Cloud. “Dit is van cruciaal belang nu we zien dat organisaties steeds meer onder druk komen te staan van onder andere investeerders, toezichthouders en klanten om hun CO2-uitstoot te verminderen. Met de op AI-gebaseerde Cloud Carbon Calculator krijgen klanten een beter inzicht in de broeikasgasemissies die gepaard gaan met hun IT-workloads en geven we ze inzichten om hun strategieën aan te passen om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen.”

Uitstoot traceren

De Cloud Carbon Calculator is ontworpen om klanten met slechts een paar klikken toegang te geven tot gegevens over de uitstoot van broeikasgassen voor workloads. De calculator traceert de uitstoot van verschillende workloads, identificeert hotspots voor broeikasgasemissies en gebruikt data voor rapporten over emissies. Bedrijven kunnen hun emissiegegevens integreren in de Envizi ESG-suite3, waardoor ze beter in staat zijn om verdere analyses en rapportages uit te voeren.

lees ook

“Significante daling van broeikasgassen nog steeds haalbaar”

De Carbon Calculator is een aanvulling op IBM’s bestaande portfolio van duurzaamheidsoplossingen en consulting expertise. IBM Cloud was dit jaar een van de eerste cloudproviders die Intel’s meest duurzame datacenterprocessoren introduceerde (al heeft concurrent AMD nog efficiëntere processors in het aanbod, red). Het gaat om de 4e generatie Intel Xeon Scalable-processoren. Deze processors zijn ontworpen met energie-efficiëntie in gedachten en helpen om dat uitstoot van broeikasgassen, die gepaard gaat met computergebruik, te verminderen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.