Lego-blokjes-mannetje

Lego stopt met project om blokjes te maken van PET-flessen

Speelgoedfabrikant Lego schuift het project opzij waarbij het geen blokjes meer wou maken van op olie-gebaseerde plastics. In plaats daarvan wou Lego de bouwsteentjes maken uit gerecycleerde PET-flessen. Alleen blijkt de ecologische voetafdruk van rPET groter dan de traditionele manier.

Twee jaar geleden kondigde Lego aan dat het een prototype testte dat de populaire bouwsteentjes maakt uit gerecycleerde PET-flessen als vervanging voor de plastic die op olie is gebaseerd. Ruim tachtig procent van de Lego-blokjes is gemaakt van die vervuilende grondstof, weet The Financial Times.  Niels Christiansen CEO van de Deense speelgoedgigant, liet aan de krant verstaan dat de productie van die ‘duurzame’ blokjes net zou leiden naar een grotere CO2-uitstoot. Voor het feit dat voor de productie volledig nieuwe installaties nodig zijn, zorgt voor de enorm grote ecologische voetafdruk.

Huidige afdruk verlagen

Lego wisselt daarom het geweer van schouder. In plaats van compleet nieuwe installaties te bouwen, zal het bedrijf de huidige voetafdruk omlaag brengen. Om 1 kg plastic te maken is op dit moment 2 kg petroleum nodig. “Het geloof was bij de start van het project groot dat we als het ware magisch materiaal zouden vinden als oplossing voor het duurzaamheidsraadsel”, legt Christiansen uit. “De waarheid is echter dat het niet mogelijk was om dergelijk materiaal te vinden. We hebben honderden materialen getest, zonder succes.

Het oorspronkelijke doel van Lego was om alle petroleum-gebaseerde plastics te elimineren in de meer dan 20 materialen dat het gebruikt om speelsets te maken. De doelstelling om dat te bereiken was 2030. Daarvoor voerde het bedrijf een aantal maatregelen door, zoals het vervangen van op olie gebaseerde polyethyleen door een plantaardige versie. Lego wil daarnaast tegen 2025 plastic voor eenmalig gebruik, als verpakking van de blokjes, vervangen door papieren alternatieven. Maar het ABC-plastic vervangen, dat wordt gebruikt voor de blokjes, blijkt dus een horde te hoog. Zo moest het rPET extra toevoegingen krijgen omdat het te zacht was.

Keuzes maken

Het Deense speelgoedbedrijf kiest er voor om delen van het ABS-plastic meer duurzaam te maken door geleidelijk aan meer bio-gebaseerde en gerecycleerde materialen te gebruiken. “Het zal niet meteen van 0 naar 100 procent duurzaamheid gaan, maar eerder gradueel”, aldus Christiansen. De grote baas gaf toe dat de keuze de communicatie naar de klanten, die nog meer duurzaamheid verwachten, bemoeilijkt. “Ons nieuwe doel is het juiste en meest logische. Tegen 2032 willen we 37 procent CO-uitstoot verminderen in vergelijking met 2019. Tegen 2025 willen we daarvoor ons budget voor duurzaamheid verdrievoudigen, tot 3 miljard dollar.” Lego zou de hogere kost niet doorrekenen aan de klant, wat de winstmarge zal verkleinen.

lees ook

Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger picture’  

Lego vaart een nieuwe koers door meer in te zetten op hergebruik. Miljarden blokjes liggen in speelbakken en kunnen worden gerecycleerd. In de Verenigde Staten en Canada is het bedrijf al begonnen met het ‘Replay Programma’. Daar kunnen mensen hun blokjes indienen en die worden, na het sorteren en schoonmaken, geschonken aan goede doelen. Dat programma zal naar verwachting volgend jaar ook in Europa worden gelanceerd. “Het is beter om te hergebruiken dan te moeten recycleren. Daarom bekijken we het circulair businessmodel. Hoe halen we voordeel, en winst, uit het circulair gebruik van blokjes. Dat vergt een heuse verandering in onze denkwijze en ideeën”, besluit Tim Brooks, hoofd van duurzaamheid bij Lego.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.