natriumcarbonaat_solvay

Solvay wil eerste koolstofneutrale natriumcarbonaatfabriek bouwen in Saoedi-Arabië

Het Belgische chemiebedrijf Solvay heeft plannen voor de bouw van een koolstofneutrale natriumcarbonaatfabriek. Dat zou volgens het bedrijf een wereldprimeur zijn. Solvay wil de fabriek bouwen samen met het Saoedische energiebedrijf Enowa in Neom, de futuristische metropool van Saoedi-Arabië.

Solvay maakte de plannen bekend via een persbericht. De koolstofneutrale natriumcarbonaatfabriek zal draaien op hernieuwbare energie en zeewaterpekel omzetten in natriumcarbonaat (soda). Volgens Solvay moet de fabriek operationeel zijn in 2030. Er is een haalbaarheidsstudie voor de bouw van de fabriek opgestart. Het project moet daarnaast nog een aantal vergunningen krijgen. De productiecapaciteit zou ronde 500.000 ton natriumcarbonaat liggen in 2030. Geleidelijk moet die capaciteit toenemen tot 1,5 miljoen ton in 2035. Natriumcarbonaat wordt onder andere gebruikt om vetten te verzepen, of papier te bleken. Daarnaast zijn er nog tal van andere chemische toepassingen waar natriumcarbonaat wordt voor gebruikt.

Duurzaamheidsambities

Voor Solvay is de Saoedische metropool Neom de ideale uitvalsbasis. “Het is voor ons een fantastische opportuniteit om mee te bouwen aan dit project van de toekomst”, legt Philippe Kehren, CEO van Solvay, uit. “Deze inspanning sluit naadloos aan bij onze duurzaamheidsambities en vult ons unieke netwerk van industriële activa wereldwijd aan.” Neom ligt in het noordwesten van Saoedi-Arabië, in een regio die volop in ontwikkeling is. Het project, dat volledig draait op hernieuwbare energie, moet een duurzame oplossing bieden voor de bevolkingsgroei en de snelle verstedelijking. De regio zal 95 procent van het land- en zeegebied beschermen in een natuurreservaat. De rest zal bestaan uit onder andere steden, een next-gen haven, toeristische bestemmingen en onderzoekscentra.

Eerder dit jaar is het proefproductieproces van e.Solvay in Europa van start gegaan. Dit pilootproject is ontworpen om de levensvatbaarheid van een duurzamere en concurrerende technologie voor de productie van natriumcarbonaat te evalueren. Het project leverde positieve resultaten op, met het potentieel voor lage emissies, lager verbruik van hulpbronnen en energie en een volledige verwijdering van kalksteenresten. De volgende proeffase van twee jaar zal de weg vrijmaken voor productie op industriële schaal, in de tweede helft van het decennium. Dat zal dus in lijn liggen met de implementatie van de site in Neom.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.