campagnebeeld,OVAM,restafval

Hoeveelheid Vlaams bedrijfsrestafval daalt onvoldoende snel

Het bedrijfsrestafval is in 2022 gedaald met 2,8 procent ten opzichte van referentiejaar 2013. Een positieve trend maar hiermee wordt de doelstelling voor het bedrijfsrestafval niet bereikt, aldus Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM. Die doelstelling is namelijk een daling van 15 procent tegen 2022, rekening houdend met de tewerkstelling in Vlaanderen. Eerder dit jaar bleek al dat de restafvaldoelstelling voor het huishoudelijk afval wél behaald en zelfs ruim overschreden werd in 2022 (128kg/inwoner in plaats van de vooropgestelde 138 kg/inwoner).

OVAM zet daarom stappen om ook bij het bedrijfsrestafval de daling verder te versnellen. Er komen naast een campagne om bedrijven aan te sporen correct te sorteren ook handhavingsacties. Uit sorteeranalyses blijkt dat er nog teveel recycleerbare materialen in het restafval van bedrijven belanden. Om de materiaalkringlopen te helpen sluiten, moeten bedrijven aan de bron sorteren zodat waardevolle grondstoffen niet verloren gaan. Vlaamse bedrijven moeten niet minder dan 24 afvalfracties apart sorteren, zodat we optimaal kunnen recycleren en minder CO² uitstoten.

Cijfers 2022

De hoeveelheid bedrijfsrestafval is in 2022 met 2,8 procent gedaald ten opzichte van referentiejaar 2013: van 832.595 ton naar 809.008 ton. “Met deze lichte daling zien we dat de doelstelling gesteld tegen 2022 niet is gehaald”, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. “Tegen 2030 verscherpen we deze doelstelling, het is dus duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is om de deze 30 procent minder bedrijfsrestafval te realiseren. Daarom zet de OVAM blijvend in op handhaving en communicatie om bedrijven te stimuleren nog beter aan de bron te sorteren. Ook in Vlarema worden nieuwe beleidsmaatregelen genomen om de dalende trend te versnellen.

Bron: OVAM

De voorbij twee jaren werden reeds diverse matregelen genomen om het bedrijfsrestafval te doen dalen? Zo zijn inzamelaars verplicht een visuele controle uit te voeren op het bedrijfsrestafval en deze non-conformiteiten te melden. Bedrijven moeten hun restafval in transparante zakken aanbieden. Een derde maatregels is de verhoging van de heffing op het verbranden van restafval van 13 naar 25 euro/ton. Tot slot stelde de OVAM eind 2021 twee extra handhavers aan specifiek voor de controle op het sorteren van bedrijfsrestafval. In 2022 en 2023 voerden die 1.283 controles uit. Bij 51 procent van de controles stelden de handhavers sorteerfouten vast.

Boetes en sensibilisering

De boetes die de bedrijven moesten betalen liepen op tot gemiddeld 2.714 euro. “De daling in bedrijfsaval is hoopgevend maar onvoldoende”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Ik reken er op dat de maatregelen die we vanuit Vlaanderen in 2022 en 2023 genomen hebben, hun effect niet zullen missen en dat we het resultaat de komende jaren zullen zien. Maar onze bedrijven zullen wel duidelijk een versnelling hoger moeten schakelen. Als onze Vlaamse gezinnen hun afvalberg fors kunnen doen slinken, dan kunnen zij dat zeker.”

lees ook

Afval- en recyclagesector vraagt Vlaamse overheid naar toekomstpact voor milieuheffingen

Naast handhaving zet de OVAM sterk in op sensibilisering. “Daarom lanceerden we in het voorjaar al onze Never Alone-campagne”, vult Jan Verheyen aan. “Het is een ludieke campagne die bedrijven aanmoedigt om werknemers de kans te geven correct te sorteren. Want een restafvalbak die alleen staat, nodigt niet uit om te sorteren. Daarom motiveren we werkgevers met onze duidelijke boodschap: zet een restafvalbak never alone, maar zet ze altijd together met andere sorteerbakken.” De campagne zal in december weer te zien zijn en verwijst naar de website waarop bedrijven ontdekken welke afvalstromen ze apart moeten sorteren en hoe ze dat moeten doen.

Meer info over de campagne is terug te vinden op deze website.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.