De Stad Gent heeft een garagebox in de Ham geopend die dienst zal doet als overslaghub voor koerierdiensten. Vanuit de minihub kunnen koerierdiensten leveringen met een cargofiets verzorgen in de Gentse binnenstad. PostNL maakt als eerste bedrijf gebruik van de hub. Andere bedrijven kunnen nog intekenen. Het gaat om een proefproject dat twee jaar loopt.
Sinds vandaag doet de nieuwe minihub van de Stad Gent in de Ham dienst als kleinschalig overslagpunt voor de verdeling van pakketjes per fiets. Het Nederlandse PostNL is het eerste bedrijf dat de minihub gebruikt voor de bezorging van pakjes in de stad. Met zogenaamde cargofietsen rijden de koeroers tot in de stadskern. De minihubs maken het mogelijk om nog meer pakjes uitstootvrij tot bij de bestemmeling te brengen. “Dankzij deze hun kunnen bezorgers ook overdag laden. Daardoor kunnen ze met hun milieuvriendelijke cargobikes ook een groter gebied bereiken. Dat betekent extra gemak voor de bezorgers, voor andere weggebruikers en ontvangers”, zegt Rudy Van Rillaer, managing director PostNL België.
300 straten CO2-vrij
Het Gentse stadsbestuur is tevreden met het proefproject dat is tot stand gekomen dankzij onder meer een Vlaamse subsidie voor stadsvernieuwing. Het project duurt twee jaar en zal nauwlettend worden opgevolgd op vlak van impact en haalbaarheid. “Dagelijks worden tot 20.000 pakjes geleverd in de binnenstad en dat zorgt voor veel verkeer”, weet schepen van Economie Sofie Bracke. “Dankzij hubs als deze zorgen we voor veel minder bestelwagens bin de R40. Ook andere pakjesdiensten maken de switch naar een meer emissievrije logistiek. Daarom gaan we op zoek naar nog meer van die opslagplaatsen.”
lees ook
Tegen 2025 alleen nog emissievrije leveringen in Vlaamse steden
PostNL is dus het eerste bedrijf dat gebruik maakt van de minihub aan de Ham. De milieu-impact is onmiddellijk voelbaar. “De cargobikes van PostNL doen in Gent jaarlijks tot 45.000 kilometer. Die worden anders met een bestelbus gereden. Op die manier bezorgen ze meer dan 300 Gentse straten CO2-vrij. Daarnaast verhogen de cargobikes de verkeersveiligheid en is er minder last voor de buurt. Er is minder uitstoot, minder geluidshinder en minder trillingen.” Andere koerierdiensten of partners kunnen nog intekenen in het project, dat tot doel heeft om de laatste loodjes van een levering vlotter, veiliger en groener te laten verlopen.