Op de site van Petroleum-Zuid in Antwerpen heeft de Universiteit Antwerpen (UA) donderdag BlueApp geopend. BlueApp is een innovatiehub voor duurzame chemie die onderzoekers en bedrijven wil matchen, meldt nieuwsagentschap Belga.
“De Antwerpse regio profileert zich internationaal als dé referentie voor duurzame chemie”, aldus de universiteit. “Dat is meteen ook de ambitieuze doelstelling van BlueApp.” De site zelf ligt symbolisch naast het gebouw van BlueChem, op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. BlueChem is dan weer de eerste incubator voor duurzame chemie in België. Het is ook locatie voor start-ups en scale-ups, maar dan in een iets later stadium.
Ecologische voetafdruk verminderen
Het havengebied herbergt de op een na grootste petrochemische cluster van de wereld. “We laten een zware ecologische voetafdruk achter en dat moet BlueApp veranderen”, aldus nog de universiteit. Vooral de thema’s water, recyclage van kool- en stikstof en luchtzuivering zullen centraal staan bij BlueApp. Momenteel schuilen er al twee interdisciplinaire projecten in het nieuwe gebouw. Oxylum en D-CRBN trachten CO2 te recupereren op een duurzame manier.
Via zogenaamde plasmatechnologie breekt men bijvoorbeeld CO2 af. Daarnaast zetten jonge onderzoekers CO2 om in mierenzuur. Dat zuur wordt nu nog gewonnen uit aardgas en wordt gebruikt in kuisproducten. In het najaar strijkt het Franse Fairbrics nog neer in Antwerpen, die scale-up wil afgevangen CO2 omzetten naar polyester.
Starters kansen geven
“Wij hebben vaak de kennis, maar niet altijd het geld om op te schalen”, zegt Peter De Meyer, woordvoerder van de UA. “Dit gebouw geeft starters de mogelijkheid om industrieel relevant te worden.” Voor elke start-up die in de site terecht kan, heeft een panel van experten over het desbetreffende thema een evaluatie gemaakt. “We willen een matchmaker zijn tussen onderzoekers en bedrijven”, vult professor Silvia Lenaerts, vicerector Valorisatie & Ontwikkeling aan. “BlueApp wil samen met haar partners een ecosysteem uitbouwen, om zo de grote uitdagingen van de toekomst het hoofd te kunnen bieden.”
Volgens manager Quinten Van Avondt kunnen nieuwe ideeën bij BlueApp de volledige cyclus van technologieontwikkeling doorlopen. “We vertrekken vanuit een proof of concept, we bouwen, testen en schaven bij. Onze hub beschikt over een piloothal en over labo’s. We bieden ook gemeenschappelijke services aan, zoals een geavanceerde 3D-printer en complexe, dure analysetoestellen.”
lees ook
BlueApp krijgt onder meer steun van Port of Antwerp-Bruges, stad Antwerpen, provincie Antwerpen en de chemiefederatie essenscia. Het project kost 20 miljoen euro. In 2024 zullen er vermoedelijk 100 tot 150 mensen in de innovatiehub werken.