De EU-lidstaten verkiezen kwaliteit als grootste eigenschap van batterijen om te concurreren met de Chinese batterijproducenten. Begin deze week bereikten de lidstaten een akkoord over een batterijverordening en namen een wet aan die bedoeld was om de ontluikende Europese industrie een duwtje in de rug te geven.
“Europese batterijen moeten synoniem staan met kwaliteit”, klinkt het bij de lidstaten en bij Euractiv. Hoe mooi dat ook klinkt, het stelt de producenten voor een probleem. Want wanneer een consument de keuze heeft uit twee gelijkaardige producten, dan zal die logischerwijze kiezen voor de goedkoopste optie. En daar ligt de uitdaging voor Europese producenten van batterijen, die doorgaans een stuk duurder zijn dan hun Chinese concurrenten. Die lage komst heeft in hoofdzaak te maken met de lagere overheadkosten zoals arbeidskosten en bescherming van werknemers.
Kwaliteit en duurzaamheid
Sean Goulding Carroll van Euractiv vraagt zich af wat Europa kan doen om het voordeel te verwerven. “Het antwoord tot nu toe was het benadrukken van de kwaliteit van Europese goederen, het vakmanschap, de stijl en elegantie, enzovoort. Chinese producten mogen dan wel goedkoop zijn, ze missen de excellentie die ‘made-in-Europe’ biedt.” Wil je rijden in een topklasse auto, dan valt de keuze vaker op Mercedes dan op een Aziatisch merk. Hetzelfde wanneer een bedrijfsleider wil genieten van een lekkere fles bubbels, dan kiest die voor Franse champagne. Voor mode moet je dan weer in Milaan zijn.
Maar waar die producten voor iedereen zichtbaar zijn, en dus een uitstraling hebben, is dat voor de batterij onder de motorkap of in een smartphone niet het geval. Daar zou je kunnen denken dat een batterij een batterij is. Maar zo zien ze het niet in Europa. Sommige batterijen, zo zal de rationele consument snel genoeg leren, zijn gelijker dan andere. De EU-batterijverordening legt fabrikanten een eisenpakket op om ervoor te zorgen dat in Europa geproduceerde batterijen de meest duurzame ter wereld zijn (en ook de meest ethische).
Specifieke voorwaarden
Europa legt heel specifieke voorwaarden op aan batterijproducenten. Zo krijgen die limieten opgelegd voor CO2-uitstoot tijdens het fabricageproces. De grondstoffen moeten aantoonbaar vrij zijn van misbruiken in de toeleveringsketen. Het gaat onder meer over kinderarbeid en uitbuiting van werknemers tijdens het ontginnen van kritieke grondstoffen voor de Europese batterijproductie. Elke batterij zal tegen 2026 een eigen paspoort krijgen en tegen 2027 voorzien zijn van een QR-code waarmee de consument meer zal kunnen weten over de capaciteit, duurzaamheid, prestaties en chemische samenstelling van de batterij.
lees ook
Europese batterijverordening stelt lidstaten voor complexe uitdagingen
Al die elementen samen moeten het vertrouwen in de markt voor (tweedehands)batterijen vergroten. Dat is volgens Europa een sleutelelement om elektrische voertuigen voor meer consumenten betaalbaar te maken. De nieuwe regels bepalen ook dat afgedankte batterijen moeten worden ingezameld en hun waardevolle bronnen gestript en gerecycleerd (zie lees ook). De maatregelen zorgen voor een circulaire economie waarbij de kritieke grondstoffen in de Europese productiekringloop blijven. Dat is, gezien de toeleveringsproblemen, een absolute noodzaak.